Rodia

rodie1

Privită de departe rodia seamană foarte mult cu un măr de un roșu aprins ce are o coadră înstelată. Dimensiunile sale variază, de obicei e puțin mai mare decât o portocală, poate ajunge până la 12 cm ca diametru. Coaja rodiei este groasă, chiar puțin lemnificată, iar în interior se găsesc semințele ce sunt separate de membrană. Gustul acestora este dulce-acrișor și îți dă puțin senzația de „gură pungă”.

Este important să știi să alegi un fruct bun, nu-i așa? Cele mai bune rodii sunt grele când le ții în palmă, sunt colorate puternic și au coaja impecabilă, fără nici o zgârietură.

Rodia este unul din fructele exotice cele mai cunoscute in Romania și a primit de multe ori titlul de „Super fruct”. Poate e greu să o decojești și să ajungi la semințele dulci-acrișoare, însă merită tot „efortul” depus. Dacă nu ați gustat până acum o rodie, poate că e timpul să o faceți fiindcă experiența este extraordinară pentru papilele voastre gustative.

Pe lângă experiența extraordinară a papilelor gustative, rodiile au și o mulțime de proprietăți medicale. Să facem o ușoară enumerare a acestora: efecte anti-îmbătrânire, prevenirea cancerului, boli de inimă, artrită, ajută chiar și în lupta contra unor maladii precum Alzheimer. Pe lângă toate efectele preventive mai poate fi folosită: împotriva diareei, la reducerea febrei, menținerea tensiunii arteriale la cote potrivite și normale, contra hemoriozilor și multe altele.

De asemenea poate fi folosită și în cosmetice fiind bun pentru piele. S-a descoperit că fructul de rodie conține acid elagic un combatant puternic cu efecte  anti-cancerigene, anti-mutagene, anti-virale, anti-carcinogene. Și există multe creme pe bază de rodie și s-a creat chiar și un parfum.

Cum poate fi consumată rodia?

Poți să consumi rodia ca pe oricare alt fruct, adică să o mănânci așa cum e ea. Să o mănânci crudă. Spuneam și mai sus că semințele de rodie sunt o experiență extraordinară, însă trebuie să ai grijă fiindcă pot apărea mici „accidente” dacă dai peste un fruct zemos. Deci nu purta haine albe când mănânci rodie.

De asemenea este recomandat sucul de rodie. Sucul de rodie consumat în mod regulat ajută la îmbunățirea circulației sângelui și la reducerea colesterolului. Și are un nivel crescut de antioxidanți, deci este recomandat oricui sucul de rodie, nu doar persoanelor cu probleme de sănătate. Atenție însă că sucul de rodie nu este un substituent alimentar sau înlocuitor pentru exerciții fizice.

Și în încheiere un sfat de curățire a rodiei încât să nu faceți „sânge în bucătărie”. Secretul constă în apa rece. Puneți apă rece într-un vas. Cu un cuțit tăiați ușor rodia în zona cozii în așa fel încât să se vadă semințele. Apoi crestați coaja destul de adânc încât să atingeți membrana, dar nu și semințele. Puneți rodia în vasul cu apă rece și după 5 minute separați semințele de coajă și membrană.

Sper că v-am făcut poftă de rodii. Consumați cu atenție. Poftă bună.

Voteaza

Check Also

Rulou cu branza

Rulouri cu crema de branza

Rulouri cu crema de branza – un aperitiv rapid si gustos. Pentru un aspect deosebit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *