Mucenicii moldovenesti – un preparat delicios care sa serveste pe 9 Martie, atunci cand sarbatorim Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. Mucenicii pot fi preparati in doua morduri diferite: mucenici moldovenesti si mucenicii muntenesti, cei cu zeama, reteta pe care o puteti gasi aici.
Mucenici moldovenesti
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- 1 kg faina
- 1 cana apa minerala
- ½ cana ulei
- 1 cubulet drojdie
- ½ kg nuca
- ½ lingura sare
- 1 cana miere
- 1 cana zahar
- 1 cana apa
Mod de preparare
- Drojdia se freaca bine cu 2 linguri de zahar si jumatate de lingura de sare, apoi se amesteca cu 1 cana de apa minerala si cu o jumatate de cana de ulei. Se omogenizeaza compozitia, apoi se adauga faina. Se framanta bine pana obtinem un aluat moale.
- Aluatul se lasa la dospit, dupa care se scoate si se framanta iar. Din aluat vom rupe bucati mai mici pe care le rulam pana ce devin de grosimea unui deget, apoi le impletim sub forma de opturi.
- Mucenicii ii asezam pe tava de la aragaz neunsa sau pe hartie de copt. Cand acestia se rumenesc putin ii intoarcem si pe partea celalta, apoi se mai lasa aproximativ 6 minute.
- Dupa ce am copt toti mucenicii, vom prepara un sirop dintr-o cana de zahar si o cana de apa, la foc mic, pana ce se topeste zaharul si obtinem un sirop gros. Se lasa la racit, apoi se trece prin sirop fiecare mucenic in parte sau se toarna peste ei in tava in care i-am copt si lasam pana ce se absoarbe.
- Mucenicii se ung cu miere si se presara peste ei nuca macinata.