Placinta cu sfecla alba – acesta este gustul copilariei mele. Imi aduc aminte cu drag de bunicuta mea care imi facea mereu aceasta placinta, pentru ca imi placea la nebunie. Desi este greu de gasit si nu multi avem posibilitatea sa o coacem in cuptorul de pamant din curte, asa cum facea ea, eu sunt foarte bucuroasa atunci cand reusesc sa fac aceasta reteta. Sincer, nu am gasit in comert sfecla alba, care este defapt sfecla de zahar, dar cu putin noroc o puteti gasi in gradinile taranilor.
Placinta cu sfecla alba
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- Pentru foi:
- 20 linguri faina
- 20 linguri ulei
- 25 g drojdie (1 cub)
- 100 ml de apa
- 1 lingurita de zahar
- sare
- Pentru umplutura:
- 2 kg sfecla alba
- 3 linguri de ulei
Mod de preparare
- Incepem cu prepararea foilor de placinta. Amestecam 10 linguri de faina cu 10 linguri de ulei si amestecam pana obtinem o pasta, apoi o dam de-o parte.
- Separat, amestecam alte 10 linguri de faina, de data asta cu varf, cu 10 linguri de ulei, tot cu varf. Cubul de drojdie il amestecam cu 100 ml de apa, putina sare si o lingurita de zahar pana se dizolva, apoi turnam peste compozitia de ulei cu faina. Amestecam pana obtinem o coca pe care o intindem bine cu facaletul. Daca este cazul mai adaugam faina.
- Dupa ce am intins coca, peste ea, turnam prima compozitie si o distribuim uniform pe toata suprafata foii.
- O rulam atent la ambele capete si o bagam la frigider timp de 30 de minute.
- Intre timp vom prepara compozitia. Sfecla o vom da pe razatoarea mare si o vom cali intr-o cratita incapatoare in care am pus putin ulei.
- Scoatem coca din frigider si o impartim in 2 parti egale. Exact asa cum este rulata, fara a o mai framanta, o vom intinde cat tava de la aragaz, apoi o punem in tava. Putem sa nu mai punem hartie de copt, ea avand suficient ulei cat sa nu se lipeasca.
- Peste foaie turnam copozitia de sfecla calita, iar deasupra vom pune a doua foaie pe care o intindem exact la fel ca pe prima.
- Foaia de deasupra o putem taia de acum in portii, fara a merge cu cutitul pana la fundul tavii. Facem acest lucrul de la incepul pentru ca apoi, cand placinta este gata, sa se taie frumos fara sa se farame foaia.
- O bagam la cuptor la foc mediu timp de 40-45 de minute.
Exact ce cautam! Este exact la fel si pentru mine! Aceeasi copilarie, acelasi mod in care bunicuta mea, de asemenea, o prepara! Si cu greu am gasit sfecla de zahar. De fapt, lucrurile au fost un pic mai complicate. Eu locuiesc acum in Finlanda si am decis sa cultiv in propria gradina, doar pentru a face aceasta reteta! Si cu greu am gasit seminte se sfecla de zahar si numai in Romania. Dar la final, acum ca se apropie termenul sa le recoltez, voi avea satisfactia ca fac aceasta placinta din sfeclele mele dragi crescute in gradina! Tare mult ma bucur ca am gasit reteta ta aici! Multumesc! Toate cele bune!