Bogracs – Mancare la ceaun cu afumatura, carne de vita si carne de porc.
Bogracs
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Autor: Andrei U.
Ingrediente
- Pentru Bogracs:
- - 1kg carne vita (pui sau caprior)
- - 1 kg carne porc (pulpa sau cotlet)
- - 8-10 bucăți de costiță afumată
- - 1 kg de ceapă
- - 1 kg de legume (morcovi, pătrunjel, țelină)
- - 6 roșii
- - 2 ardei iuți (pentru cei care preferă mâncarea picantă)
- - 2 ardei roșii grași
- - 2 ardei verzi
- - 1,5 kg cartofi
- - 400-500g de untură sau 500ml de ulei
- - 1 tub pasta de gulyaș dulce
- - 1 tub pasta de gulyaș iute
- - condimente (sare, piper, boia, delikat, busuioc, rozmarin, cimbru, marar, oregano, pătrunjel, foi de dafin)
- Pentru gălușcuțe:
- - 2 ouă
- - 1 ligură rasă de untură (opțional)
- - 6-7 linguri de făină
- - apă
- - sare
Mod de preparare
- Porționăm întâi carnea.
- Curățam ceapa și legumele, apoi le tăiem mărunt.
- Roșiile se curăță de pieliță și se taie cubulețe sau felii.
- Cartofii se taie cubulețe.
- Punem în ceaun 9-10 linguri mari de untură și lasăm să se încingă. Adăugăm apoi ceapa, ardeii și morcovii și le lăsăm la călit la foc mic 30- 35 de minute.
- Adăugăm apoi carnea de vită și lăsăm să fiarbă cam 15minute, fără să adăugăm apă (dacă este destul sos de la legume, daca nu adăugăm puțină apă cât să acoperim carnea), apoi adăugăm apă cam de un lat de palmă.
- Când carnea de vită este fiartă pe jumătate adăugăm carnea de porc și costița afumată și lăsăm să fiarbă câteva minute (5-10 minute, fară a adăuga apă), apoi adăugăm apă lăsând loc pentru cartofi.
- Se pun condimentele și pasta de gulyaș după gust și se lasă la foc mic aproximativ 2 ore, până când carnea este fiartă.
- Se adaugă cartofii și se lasă la fiert (cartofii se pot fierbe și separat apoi se pun în ceaun și se mai lasă puțin la fiert cu carnea).
- La final se pun roșiile și gălușcuțele. Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o pasta nu foarte groasa și lăsăm să fiarbă.
- Se serveste calda, cu ardei iute.