Alba ca zapada

Prajitura alba ca zapada presarata cu zahar pudra

Prajitura alba ca zapada presarata cu zahar pudra

Alba ca zapada – este o prajitura delicioasa realizata din 3-4 foi, dintr-un aluat usor de realizat, umplute cu o crema deosebita de vanilie. Se serveste ca atare sau presarata cu zahar pudra.

Alba ca zapada
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Ingrediente
  • Aluat:
  • 150 ml de lapte
  • 300 g zahar
  • 150 ml de ulei
  • 2 oua
  • faina cat cuprinde
  • 1 lingurita amoniac
  • un praf de sare
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • 200 g unt
  • 8 linguri rase de faina
  • 6 linguri rade de zahar
  • 2-3 linguri praf de budinca de vanilie
  • esenta de vanilie
  • o lamaie
Mod de preparare
  1. Incepem prin a realiza aluatul din care facem foile pentru prajitura. Dizolvam zaharul in lapte, apoi adaugam ouale, uleiul si un praf de sare. Amoniacul in stingem cu putin otet, il adaugam si pe el si amestecam ingredientele. Treptat adaugam faina, pana ce obtinem un aluat tare, pe care sa il putem intinde cu facaletul.
  2. Impartim aluatul in 3-4 parti, depinde de cat de mare este tava de la aragaz. Vom intinde fiecare aluat astfel incat sa incapa pe fundul tavii, pe care il tapetam cu faina sau hartie de copt.
  3. Coacem fiecare foaie la foc mic aproximativ 5-10 de minute fiecare.
  4. Pentru prepararea cremei vom amesteca faina cu 10 linguri de lapte rece si cu zaharul.
  5. Restul de lapte il punem la fiert si adaugam in el coaja de la o lamaie. Cand incepe sa fiarba dam focul foarte mic si adaugam compozitia realizata cu laptele rece si cele 2-3 linguri de praf de budinca de vanilie. Amestecam in continuu pana ce incepe din nou sa fiarba. Se lasa pana ce compozitia se ingroasa putin si se vede cum se deslipeste usor de pe vas.
  6. Compozitia se da de pe foc si se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a racit, dar nu chiar de tot, punem putin cate putin din untul pe care l-am lasat putin afara din frigider sa se inmoaie si amestecam energic.
  7. La sfarsit se adauga zeama de lamaie si esenta de vanilie.
  8. Dupa ce am terminat de copt foile si de facut crema putem sa ne apucam de asamblat prajitura. Punem o foaie apoi peste punem crema si tot asa pana la ultima foaie pe care o punem deasupra.
  9. Prajitura se inveleste intr-un prosop curat si se baga intr-o punga, apoi se da la frigider pentru cateva ore sau lasata chiar peste noapte.
  10. Dupa ce o scoatem o taiem dupa preferinte, romburi, patratele, se pudreaza cu zahar si se serveste.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>