Dormitul cu partenera streseaza barbatii

asda
Cand barbatii dorm alaturi de cineva, somnul le este deranjat.

Barbatii care nu dorm singuri noaptea sunt stresati si se pot concentra cu greu a doua zi, fiind incapabili sa rezolve probleme complicate, au descoperit specialistii austrieci. In schimb, femeile care impart patul sunt mult mai putin afectate.

Când barbatii au pe cineva in pat in timpul noptii, somnul le este deranjat, indiferent daca fac dragoste sau nu, iar acest lucru le afecteaza activitatea cerebrala a doua zi. Somnul de slaba calitate duce si la cresterea hormonilor de stres. In schimb, femeile care impart patul cu cineva sunt mai putin afectate, deoarece ele dorm mai adânc, chiar daca dorm putin.

Profesorul Gerhard Kloesch si echipa sa de la Universitatea din Viena au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat opt cupluri necasatorite, fara copii, cu vârste intre 20 si 30 de ani. Fiecarui cuplu i s-a cerut sa doarma zece nopti impreuna si zece separat, timp in care specialistii au apreciat cât de bine au reusit sa se odihneasca, prin chestionare si prin monitorizarea somnului si a pulsului. In zilele de dupa monitorizarea somnului, cuplurile au fost supuse unor teste cognitive simple si li s-a masurat nivelul de stres. Desi barbatii au fost de parere ca au dormit mai bine cu partenerele, ei s-au descurcat greu la teste, rezultatele sugerând ca au avut un somn ineficient.

„Se pare ca femeile au reusit sa doarma mai adânc si s-au dovedit mult mai odihnite decât barbatii, dar si de cât ar fi fost normal, având in vedere numarul de ore dormite“, a declarat prof. dr. Kloesch in cadrul Forumului European de Neurologie.

In cazul femeilor, nivelul hormonilor de stres si activitatea mentala nu au avut de suferit atât de mult ca in cazul barbatilor. „Nu e de mirare ca oamenii sunt deranjati de dormitul impreuna. Prin natura noastra, nu suntem facuti sa dormim impreuna. Somnul este unul dintre cele mai egoiste lucruri si este vital pentru o forma buna fizica si mentala“, afirma dr. Neil Stanley, expert in somn la Universitatea Surrey (Marea Britanie)“. Studiul a mai descoperit ca, dupa o noapte impreuna, femeile isi amintesc mai greu ce au visat, spre deosebire de barbati.

Check Also

Prunele inlatura oboseala si ajuta intelectul

Prunele reprezinta o sursa de substante nutritive necesare sanatatii. Consumate crude, in cure de doua …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *