Leurda

leurda1

Leurda mai este denumita si usturoiul-ursului, deoarece acestia o cauta prin paduri cand ies din hipernare. Aceasta are frunzele alungite, gustoase si sanatoase, care se folosesc in salate, alaturi de legume precum: salata verde, frunze de papadie, spanac, dar si in supe, ciorbe si mancaruri. Aceasta este des confundata cu lacramioara, datorita frunzelor asemanatoaresi face niste flori albe puternic mirositoare.

Leurda are numeroase efecte benefice asupra organismului: curata sangele, ficatul, stomacul, intestinele; scade colesterolul; are efecte antiseptice, antitoxice, diuretice, hipotensive, vermifuge, bactericide; are efecte benefice in bolile gastrointestinale, precum diareea acuta si cronica, dezenterie, colici abdominale, balonari, insuficienta biliara, indigestii si chiar distrugerea viermilor intestinali precum limbricii.
Leurda se aseamana cu usturoiul, de la miros, gust si chiar calitati benefice: contine viatminele A si C, sulf, saruri minerala de calciu, sodiu, fier, fosfor, adenozina, substanta ce reduce colesterolul. Este recomadat ca aceasta sa se consume proaspata, frunzele pierzandu-si din proprietati in momentul in care se ususca.
Leurda curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, si previne accidentele vasculare. Este recomandata persoanelor varstnice deoacere intareste memoria, combate insomniile, amneziile, ametelile, starile depresive si cele de anxietate si neliniste. De asemenea este recomandata persoanelor cu tuberculoza pulmonara, bronsite, infectii la nivelul cailor resporatorii superioare si celor ce sufera de boli renale.
Leurda este folosita si in bolile de us extern precum: bolile de piele, eczeme, herpes, rani greu vindecabile sau reumatism degenerativ.

Voteaza

Check Also

Rulou cu branza

Rulouri cu crema de branza

Rulouri cu crema de branza – un aperitiv rapid si gustos. Pentru un aspect deosebit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *