Tort de bezea cu crema de vanilie – Este o reteta destul de groaie, care necesita mult timp de pregatire si multa rabdare, dar merita tot efortul. Rezultatul este un tort delicios, destul de dulce, care poate impresiona invitatii unei petreceri sau chiar sarbatoritul. Putem scrie un mesaj pe tort cu ajutorul creioanelor speciale cu glazura pentru scris.
Tort de bezea cu crema de vanilie
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- BLAT
- 7 albusuri
- 350 g zahar
- 2-3 picaturi zeama de lamaie
- migdale macinate
- un praf de sare
- CREMA
- 7 galbenusuri
- 300 g zahar pudra
- 500 g mascalpone
- 1 fiola esenta de vanilie
- 1 plic praf de frisca
- 150 ml lapte
- DECOR
- 1 plic glazura de vanilie
- fulgi de ciocolata
- coacaze rosii
Mod de preparare
- Intr-un bol inalt punem albusurile de oua, cateva picaturi de zeama de lamaie si un praf de sare. Incepem sa le batem cu mixerul la viteza medie 4-5 minute, apoi adaugam zaharul treptat pana obtinem o spuma tare care nu cade din bol.
- Incalzim cuptorul la 100 de grade. Pe fundul unei cratite cu diametrul destul de mare vom pune hartie de copt. Peste aceasta intindem bezeaua, astfel incat din compozitia rezultata sa coacem 4 foi de bezea.
- Bagam bezeaua la cuptor si o lasam aproximativ 40 de minute la 100 de grade. Daca observam ca bezeaua incepe sa se rumeneasca deschidem putin cuptorul si o lasam asa pana se coace.
- Astfel coacem cele 4 foi de bezea.
- Intre timp pregatim crema. Intr-un bol punem galbenusurile, esenta de vanilie si zaharul. Amestecam bine pana ce se deschid un pic la culoare, apoi punem bolul intr0un vaz cu apa clocotita pe foc si se pasteurizeaza timp de 10-15 minute pana ce crema noastra se ingroasa putin. Se scoate din vasul cu apa clocotita si se pune intr0un vas cu gheata sau se da la frigider pentru a se raci mai repede.
- Intre timp pregatim frisca cu 150 ml de lapte rece de la frigider.
- Dupa ce crema s-a racit complet incorporam branza mascarpone si jumtate din frisca. Amestecam cu grija, cu miscari de jos in sus.
- Dupa ce am copt toate foile de bezea putem incepe sa asamblam tortul. Pe un platou, de dimensiunea foilor realizate, pe care il putem orna cu hartie pentru torturi sau daca nu aveti puneti direct pe platou prina foaie de bezea. Peste aceasta vom turna crema, astfel incat aceasta sa ne ajunga pentru trei straturi. Pste crema adaugam a doua foaie de bezea si continual astfel cu restul.
- Peste ultima foaie vom turna glazura de vanilie, pe care am inmuiat-o in apa fierbinte.
- Marginile torutului si lateralele le vom orna cu frisca cu ajutorul unui pisol pentru ornat. Pe laterale vom pune fulgi de ciocolata alba. Deasupra in spriturile de frisca vom pune coacaze rosii. Restul decorului il puteti face dupa imaginatia fiecaruia.
- Tortul de bezea se serveste dupa 3-4 ore de stat la frigider sau poate chiar peste noapte.