Cozonac cu nuca

cozonac

Cozonac cu nuca – Ca la mama acasa! Reteta aceasta o stiu de la mama mea, care ne facea cei mai frumosi si mai gustosi cozonaci. Acesta era nelipsit de pe masa de Paste sau Craciun si era bucuria intregii familii.

Cozonac cu nuca
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Ingrediente
  • Aluat:
  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 7 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt
  • 1 lingura rom
  • 1 lingurita rasa sare
  • ½ l lapte
  • 1 lamaie (coaja rasa)
  • Umplutura
  • 700-900 g nuca macinata
  • 200-300 g zahar
Mod de preparare
  1. Intr-un castron, se pune ½ ceasca de faina cu putin lapte clocotit si se freaca bine, sa nu faca cocoloase. Dupa ce s-a racit, cat suporta degetul, se amesteca cu drojdia si se bate pana ce face basici. Se presara cu faina, se acopera cu un servet gros si se pune la cald sa creasca pana ce se face de doua ori volumul sau.
  2. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, apoi cu zaharul, pana ce se face ca o crema spumoasa.
  3. Restul de faina se pune intr-un lighean, se toarna peste maiaua (amestecul cu drojdia) ce a crescut indeajuns si se amesteca bine.
  4. Adaugam putin lapte caldut, galbenusurile frecate, cele doua albusuri batute spuma, romul si coaja de lamaie.
  5. Batem coca puternic ½ - ¾ ora, fara intrerupere, pana incepe sa faca basici.
  6. Intre timp se toarna cate putin untul topit, caldut, dar nu fierbinte. La nevoie, daca aluatul este prea tare, se mai adauga lapte caldut.
  7. Aluatul se aduna la mijlocul vasului, se presara cu putina faina, se acopera cu 2-3 servete si se lasa sa creasca 2-3 ore, la loc cald, ferit de curent.
  8. Intre timp ne ocupam de umplutura. Intr-un bol amestecam nucile macinate cu zaharul, in functie de cat de dulce il dorim (de obicei se pune o lingura de zahar la 3 linguri de nuci macinate). Daca dorim ca umplutura sa devina putin mai creamoasa, se poate adauga putin lapte caldut.
  9. Cand a crescut indeajuns si pojghita formata deasupra a inceput sa crape, se unge mana cu putina faina si se portioneaza coca in functie de cati cozonaci dorim sa facem.
  10. Se ia o portie de coca, se intinde cu facaletul pe planseta presarata de faina, se unge cu putin unt, apoi se pune umplutura pe care o intindem bine pe coca.
  11. Se ruleaza si se aseaza in forma (unsa cu putin unt sau cu folie de copt). Forma trebuie sa fie jumatate goala astfel incat cozonacul sa aiba loc sa creasca.
  12. Pentru a se rumeni frumos, cozonacul cu nuca se poate unge deasupra cu putin ou si se poate presara cu zahar.
  13. Forma se mai lasa 15-20 de minute la caldura pentru a putea creste, dupa care se da la cuptor aproximativ o ora la foc potrivit.
  14. Cand e gata, cozonacul cu nuca se scoate din cuptor si se lasa in forma 15-20 de minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca.
 

Pentru un aspect deosebit...

Pentru un aspect deosebit...

Pentru un aspect deosebit puteti incerca si o alta varianta de cozonac. Dupa ce il rulati, il taiati in doua (pe lung), il impletiti si apoi il puneti in tava. Acesta va arata ca cel din forma de silicon de coloare rosie.
5 (100%) 2 votes

Check Also

Biscotti cu migdale

Biscotti cu migdale

Biscotti cu migdale – un desert itelienes deosebit si foarte gustos. Fisticul il puteti praji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *