Beigli – Este o rulada umpluta cu nuca sau cu mac. Cea cu nuca, este preferata mea si de aceea o pregatesc in fiecare an de Paste sau de Craciun. Beigli este un inlocuitor foarte bun al cozonacului traditional, deoarece este mult mai simplu de pregatit. Acest preparat este foarte popular in Ardeal, el fiind importat din bucataria traditional ungureasca.
Beigli
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- 150 ml lapte (sau smantana)
- 25 gr drojdie
- 2 oua
- 600 gr faina
- 250 gr margarina
- 50 gr zahar pudra
- sare
- Umplutura de nuci:
- 300 gr nuci macinate
- 120 gr zahar
- 1 pliculet zahar vanilat
- putin lapte
- Umplutura de mac:
- 200 gr mac macinat
- 150 gr zahar pudra
- visine din dulceata (se poate si fara)
- putin lapte
Mod de preparare
- Incalzim laptele intr-un vas (acesta trebuie sa fie caldut, nu fierbinte), apoi adaugam zaharul, margarina si drojdia.
- Turnam compozitia rezultata si ouale batute cu putina sare, peste faina. Amestecam bine cu mana, pana cand aluatul devine omogen, moale si usor de lucrat.
- Daca aluatul e prea umed mai adaugam faina, daca e prea uscat mai adaugam putin lapte.
- Lasam la dospit pentru circa o ora intr-un loc cald.
- Intre timp pregatim umplutura de nuci sau cea de mac, in functie de preferinte;
- Umplutura de nuci: amestecam intr-un vas nuca macinata, zaharul (dupa gust) si pliculetul de zahar vanilat. Peste acestea turnam laptele, pana ce umplutura devine ca o pasta.
- Umplutura de mac: amestecam macul macinat, zaharul pudra si pliculetul de zahar vanilat. Peste acestea punem putin lapte, pana ce umplutura devine o pasta.
- Aluatul crescut il impartim in 3-4 parti egale.
- Fiecare parte o intindem, cu ajutorul unui facalet, sub forma unui dreptunghi cu o grosime de circa 3-5 mm, peste care vom aseza umplutura (impartita de asemenea astfel incat sa ajunga pe toate partile).
- Daca alegem varianta cu umplutura de mac, peste aceasta putem adauga cateva visine din dulceata.
- Rulam aluatul cu umplutura si il asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
- Procedam identic si cu celelalte bucati de aluat, dupa care le lasam la dospit, pentru inca 10-15 minute si le intepam cu o furculita pe alocuri.
- Le ungem cu galbenus de ou si le punem la cuptorul preincalzit aproximativ 40 de minute, la 170-180 de grade (primele 20 de minute nu ar trebui sa deschideti usa).
- Cand s-au rumenit bine, le scoatem si le lasam la racit pentru o ora, dupa care se poate servi.