
Prajitura cu visine – aceasta este o reteta pastrata din generatie in generatie, acea reteta pe care bunicutele o transmit nepoatelor pentru ca si ele la randul lor sa le faca copiilor si nepotilor o prajitura deosebita si foarte gustoasa.
Prajitura cu visine
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- Aluat:
- 500 g faina
- 160 g zahar
- 250 g margarina sau 150 g untura
- 3 galbenusuri de ou
- ½ lingurita de bicarbonat de sodiu
- o lamaie
- o lingura de smantana
- sare
- Umplutura:
- 1200 g de visine proaspete sau congelate
- 2 linguri pesmet
- Spuma:
- 3 albusuri de ou
- 160 g de zahar pudra
- o lingura de otet
Mod de preparare
- Intr-un castron amestecam ingredinetele pentru aluat. Adaugam coaja rasa de lamaie, iar cu zeama stingem bicarbonatul de sodiu. Dupa ce l-am framantat si s-au omogenizat toate ingredinetele, daca aluatul se mai lipeste de castron, putem sa mai adaugam putina faina. Aluatul este bun cand nu se mai lipeste de maini, dar sa avem grija sa nu punem prea multa faina ca o sa iasa prea tare.
- Il framantam bine si apoi taiem un sfert din aluat si il punem deoparte. Cealalta parte o punem si o intindem in tava. Peste aluat presaram putin pesmet dupa care punem visinele, apoi iar pesmet. In cazul in care am avut visine congelate acestea se lasa sa se dezghete, apoi le folosim.
- Lasam tava deoparte pana preparam spuma. Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul pudra si la final otetul. Aceasta spuma se intinde in tava, peste visine.
- Din aluatul pe care l-am pastrat facem niste snurulete subtiri pe care le punem peste prajitura. Primul rand pe lungime si apoi pe latimea tavii formand un fel de gratii.
- Se da tava la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 40 min.