Galuste cu prune

Galuste cu prune
Galuste cu prune

Galuste cu prune – un desert delicios realizat dintr-un aluat cu cartofi, umplut cu prune si tavalit prin pesmet rumenit in unt si indulcit cu zahar. Aceste galuste mai sunt cunoscute si sub denumirea de gomboti cu prune, denumire ce vine din limba magiara “gombocz”.

Galuste cu prune
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Ingrediente
  • 1 kg de cartofi albi
  • 500-700 g prune
  • 200 g faina
  • 1 ou
  • 100 g unt
  • 200 g pesmet
  • 125 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • sare
Mod de preparare
  1. Intr-o oala cu apa si un praf de sare, punem la fiert aproximativ 1 kg de cartofi, in coaja, dupa ce i-am spalat bine inainte.
  2. Cand s-au fiert, ii scoatem din apa si ii curatam de coaja, cat sunt inca fierbinti. Ii pisam cu grija, sa nu facem cocoloase. Adaugam peste ei un ou, un cubulet de unt, sare si faina cat cuprinde. Framantam pana ce obtinem un aluat maleabil.
  3. Din aluatul obtinut facem un sul si il taiem bucatele sau putem intinde o foaie, nu foarte subtire, pe care o taiem in patratele. Cubuletele sau patratelele trebuie sa fie atat cat sa incapa in ele pruna. Pe fiecare vom pune cate o pruna si o vom acoperii in intregime cu aluat. Vom face niste bile rotunde, astfel incat pruna sa fie in mijloc.
  4. Intr-o oala punem la fiert apa cu un praf de sare. In momentul in care apa clocoteste, introducem galustele. Amestecam din cand in cand, sa nu se lipeasca de fund si lasam pana ce se fierb. Ele se vor ridica la suprafata, acela este momentul in care sunt fierte si putem sa le scoatem.
  5. In timp ce fierb galustele, vom face pesmetul. Intr-o craticioara topim 50 g de unt, adaugam pesmetul si amestecam, pana ce acesta se rumeneste. O dam de pe foc si adaugam aproximativ cinci linguri de zahar si o lingurita de scortisoara.
  6. In momentul in care s-au fiert galustele, le scoatem si le dam imediat prin pesmet. Le tavalim bine, pana ce sunt acoperite in totalitate de pesmet si le scoatem pe o tava.
 

Check Also

Biscotti cu migdale

Biscotti cu migdale – un desert itelienes deosebit si foarte gustos. Fisticul il puteti praji …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *