
Cozonac cu rahat, migdale si stafide – Un cozonac pufos, nu foarte greu de pragatit si care va fi foarte apreciat de intreaga familie in zilele de sarbatoare. Daca il invelim in folie de plastic, acesta poate fi pastrat pana la doua saptamani.
Cozonac cu rahat, migdale si stafide
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- 450 g de faina
- 3 linguri de zahar
- 130 ml lapte
- 1 cub drojdie proaspata
- 230 g unt moale
- 1 pahar stafide
- ½ pahar migdale
- 100 g rahat
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lamaie
- esenta de rom
- coaja de lamaie sau de portocala
- zahar pudra
Mod de preparare
- Intr-un castron amestecam laptele caldut, cele 3 linguri de zahar, cubuletul de drojdie faramitata si 5 linguri de faina. Amestecam toate ingredientele, acoperim vazul cu un prosop si il lasam la cald, pentru 20 de minute.
- Intr-un alt castron, mai mare, amestecam restul de faina cu 130 grame de unt topit si caldut, galbenusurile si maiaua facuta anterior. Amestecam bine pana obtinem un aluat. Adaugam stafidele, pe care le-am curatat de codite, le-am spalat si le-am zvantat bine. Punem si rahatul taiat cubulete mici, migdalele, coaja de lamaie sau portocale, esenta de rom, dupa gust, zaharul vanilat, sucul de la lamaie si un praf de sare. Framantam bine compozitia, pana obtinem un aluat omogen.
- Acoperim castronul cu un prosop si il lasam sa creasca, la cald, pana cand isi va dubla volumul.
- Intre timp, pregatim tava de copt, pe care, ori punem hartie de copt, ori o putem unge cu unt si o tapatam cu faina.
- Framantam din nou aluatul crescut si il rulam atat cat este tava. Il asevam in tava de copt unde il mai lasam sa mai creasca aproximativ 30 de minute, pana ajunge la trei sferuri din inaltimea tavii.
- Introducem cozonacul in cuptorul preincalzit, la foc mediu pentru aproximativ 30-40 de minute.
- Cand s-a copt, scoatem tava din cuptor si ungem cu 100 g de unt topit si il lasam sa se imbibe. Pe masura ce acesta absoarbe untul, il undem din nou si il lasam sa se absoarba. Procedam asa pana ce terminam tot untul.
- Dupa ce am imbibat ultima parte din unt, presaram zaharul pudra si lasam cozonacul sa se raceasca.