Sarmalute cu orez in foi de vita – un preparat de post ce poate fi servit cu mamaliguta sau garnisit cu feliute de lamaie. In compozitie puteti pune si o mana de stafide, pe care le tineti un pic in apa calda. Foile de vita de vie pot fi proaspete, in acest caz ele trebuie spalate bine si oparite in apa cu sare, sau pot fi conservate si tinute cateva minute in apa clocotita, ca sa se desfaca si sa piarda putin din sarea si gustul de conserva.
Sarmalute cu orez in foi de vita
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- 250 g orez
- 50 foi de vita
- 1 ceapa
- 3-4 linguri de ulei
- 1 lamaie
- 3-4 foi de dafin
- 150 ml suc de rosii
- condimente cu legume
- sare si piper
Mod de preparare
- Pregatim foile de vita de vie, indiferent de care avem, proaspete sau conservate, le asezam frumos una peste alta.
- Ceapa o tocam marunt si o punem intr-o tigaie in care am incins uleiul. O lasam sa se caleasca un pic, pana ce devine sticloasa, apoi adaugam orezul, pe care l-am spalat bine inainte si l-am curatat de impuritati. Calim si orezul cu ceapa aproximativ 10 minute, apoi adaugam apa calda. Cantitatea de apa trebuie sa fie dubla fata de cantitatea orezului. Deci, la o cana de orez, vom pune doua cani de apa.
- Condimentam cu sare, piper sau condimente pe baza de legume.
- Lasam sa fiarba la foc mic, pana ce scade de tot apa. O dam de pe foc si lasam putin la racit.
- Luam cate o foaie de vita, umplem cu compozitia realizata si rulam.
- Sarmalele le asezam frumos intr-o cratita sau ceaun, pe fundul caruia am pus cateva frunze de vita, ca sa nu se lipeasca. Printre ele punem si 3-4 foi de dafin.
- Dupa ce am pus toate sarmalele, peste ele vom turna o cana de apa, in care am stors sucul de la lamaie si am adaugat putin ulei. Daca doriti puteti adauga si 150 ml suc de rosii.
- Sarmalutete se introduc la cupor, la foc potrivit timp de aproximativ o ora.