Melcisori cu nuca

melcisori22

Melcisori cu nuca – Un desert deosebit care ma duce cu gandul la copilarie, la cum mirosea in toata casa atunci cand bunica ne facea si cum asteptam cu nerabdare sa ii savuram. Sunt deliciosi si merg de minune la micul dejun langa un pahar cu lapte sau la cafea. Ii recomand cu tot dragul !

Melcisori cu nuca
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Ingrediente
  • 700 g faina
  • 25 g drojdie
  • 300 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 150 g unt
  • 5 galbenusuri de ou
  • 1 lamaie (coaja rasa)
  • 1 pachet de zahar vanilat
  • 1 varf de cutit de sare
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • “Sirop”:
  • 150 ml lapte
  • 1 ou
  • 1 zahar vanilat
Mod de preparare
  1. Laptele impreuna cu zaharul si pliculetul de zahar vanilat se pun pe foc pana ce acesta se topeste.
  2. Drojdia se amesteca cu putin lapte (caldut) si se lasa intr-un loc cald, la crescut.
  3. Galbenusurile se freaca bine cu putina sare.
  4. Faina se pune intr-un vas adanc, se toarna peste ea maiaua (amestecul cu drojdia) ce a crescut si se amesteca bine.
  5. Adaugam laptele caldut, galbenusurile frecate si coaja rasa de lamaie.
  6. Framantam bine, circa 30 de minute, pana ce coca incepe sa faca basici.
  7. Intre timp adaugam si untul topit, caldut, dar nu fierbinte. Daca aluatul e prea tare, se mai poate adauga putin lapte caldut.
  8. Cand consideram ca aluatul este batut suficient, se presara cu putina faina si se lasa la crescut, aproximativ 2-3 ore, intr-un loc cald.
  9. In acest timp ne ocupam de umplutura si de “siropul” care se toarna pe prajitura cat timp e la cuptor.
  10. Pentru umplutura, amestecam nuca macinata, un pliculet de zahar vanilat si zaharul.
  11. Pentru “sirop”, batem un ou cu putina sare, peste care adaugam laptele si pliculetul de zahar vanilat.
  12. Coca crescuta se scoate, se ajeaza pe o planseta si se portioneaza ca pentru cozonac.
  13. Se ia o portie, se intinde cu facaletul pe planseta presarata cu faina, se unge cu putin unt, apoi se pune umplutura pe care o intindem bine.
  14. Se ruleaza, dupa care, cu un cutit, incepem sa taiem feli de circa 4-5 cm grosime, pe care le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le vom aseza cu partea in care se vede umplutura in sus, ele semanand cu niste melcisori.
  15. Se mai lasa circa 10-15 minute intr-un loc cald, pentru a mai creste putin dupa care, cu o lingura, turnam din “sirop” pe fiecare bucata de prajitura astfel incat acesta sa curga si in interior.
  16. Se introduc la cuptor circa 45 de minute, la temperatura 180 de grade (foc mediu).
  17. Din 20 in 20 minute se repeta operatiunea cu lingura si “siropul”. Nu va speriati daca o sa curga si pe langa.
  18. Dupa ce le scoatem din cuptor, le lasam la racit si dupa aproape o ora le poatem servi.
 

Check Also

Biscotti cu migdale

Biscotti cu migdale – un desert itelienes deosebit si foarte gustos. Fisticul il puteti praji …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *