Mamaliga – merge de minune cu branza si smantana, sarmale, ciulama si multe alte mancaruri delicioase. Daca doriti o mamaliga mai speciala, in compozitie puteti adauga si mirodenii, precum: oregano, busuioc, boabe de mustar sau piper. Se rastoarna pe un fund de lemn si cel mai bine se taie cu o ata. In ciaunul in care am fiert-o, fara sa il spalam, putem sa fierbem lapte proaspat.
Mamaliga
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Ingrediente
- 1 l apa
- 400-500 g malai
- sare
- unt
Mod de preparare
- Intr-un ceaun punem la fiert apa cu putin unt si o lingurita de sare.
- Cand incepe sa fiarba apa, incepem sa punem malaiul, in ploaie, amestecand in continuu. Punem cam jumatate din cantitatea de malai, apoi lasam sa fiarba la foc mic, pana ce devine o pasta.
- Se adauga si restul malaiului, tot in ploaie, amestecand in continuu, apoi se lasa sa fiarba. Punem malai in functie de cum dorim sa fie mamaliga, mai moale sau mai tare. De obicei raportul intre apa si malai trebuie sa fie de patru la unu, maximum patru la doi (4 cani apa - 1(2) cani malai). Daca dorim o mamaliga mai tare, se lasa mai mult la fiert.
- Se rastoarna pe o farfurie intinsa sau pe un fund de lemn si se taie cu o ata.