Ciorba de burta

Ciorba de burta se serveste calda
Ciorba de burta se serveste calda

Ciorba de burta – Multe persoane sustin ca nu le place ciorba de burta, insa parerea mea este ca nu au mancat inca o ciorba de burta adevarata. Recunosc ca pana nu de mult si eu spuneam la fel, pana cand vecina mea m-a convins cu o portie absolut delicioasa de ciorba de burta. Tot secretul consta in fierberea burtei impreuna cu osul de vita si lasat atat cat trebuie, iar apoi potrivirea gustului cu otet, usturoi, sare si piper. Se serveste cu ardei iute.

Ciorba de burta
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Ingrediente
  • 2 kg burta de vita curatata
  • 1 os de vita
  • 2 morcovi
  • 5-6 catei de usturoi
  • 500 g smantana
  • 7 galbenusuri
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3-4 foi de dafin
  • piper boabe
  • otet
  • sare
Mod de preparare
  1. Este bine sa gasim o burta curatata si, daca se poate, sa nu fie prefiarta, deoarece gustul ciorbitei depinde de apa in care fierbem timp de cateva ore bune burta de vita.
  2. Asadar, burta o punem intr-o oala mare peste care tornam apa, cat sa o acopere in intregime. Adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si o acoperim. O tinem la frigider timp de 2-3 ore, apoi o scoatem si o spalam bine.
  3. Burta impreuna cu osul de vita le punem la fiert intr-o oala plina cu apa. In oala adugam cateva foi de dafin, boabe de piper si sare. Oala trebuie sa fie suficient de mare cat sa aiba multa apa si sa acopere foarte bine burta, deoarece ii ia foarte mult timp sa fiarba, aproximativ 3-4 ore. Se spumeaza din cand in cand. Daca scade foarte mult apa in timpul fierberii, mai adaugam apa fiarta.
  4. Dupa ce s-a fiert scoatem burta si o punem de-o parte sa se raceasca un pic. Osul de vita il vom arunca. Strecuram apa in care a fiert, de boabele de piper si frunzele de dafin, o punem din nou in oala in care vrem sa facem ciorba si o punem la fiert.
  5. Dupa ce s-a racit un pic burta o vom taia feliute mici, apoi, in momentul in care zeama incepe sa fiarba adaugam si feliutele de burta.
  6. Morcovii ii curatam si ii dam pe razatoarea mare. In calim un pic in 2 linguri de ulei pana se inmoaie, apoi ii punem ii ciorba. Se mai lasa cateva clocote, apoi se da de pe foc.
  7. Curatam usturoiul si il pisam bine. Il amestecam cu 3-4 linguri de zeama din ciorba si il adaugam in oala. Daca doriti il puteti trece prin sita sa nu ramana bucati prea mari.
  8. Intr-un bol vom pune galbenusurile de ou, pe care le batem bine si le amestecam cu smantana. Punem peste ele un polonic, doua, din ciorba calda si amestecam bine. Turnam compozitia de galbenusuri cu smantana amestecand incontinuu sa se omogenizeze.
  9. Adaugam sare si piper dupa gust. Potrivim gustul ciorbei cu otet, atat in oala, cat si in farfurie, dupa gustul fiecaruia.
  10. Pentru un aspect deosebit, puteti adauga si cateva feliute de gogsar murat.
  11. Se serveste fierbinte cu ardei iute si sos de usturoi, pentru cine doreste in plus.
 

Voteaza

Check Also

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda – daca ati fost harnicute si ati pus la congelator sau la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *