Cartofi gratinati – Ii puteti sevi ca atare sau drept garnitura alaturi de o friptura. Pentru o savoare deosebita puteti adauga deasupra cateva crengute din condimentul preferat (rozmarin, busuioc). Va recomand sa ii preparati intr-un vas de ceramica, este mai sanatos si pe deasupra vor iesi mult mai savurosi. Se servesc de preferinta calzi.
Cartofi gratinati
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
Portii: 6
Ingrediente
- 2 kg cartofi
- 5 oua fierte
- 120 g faina
- 120 g smantana
- 120 g unt
- 300 ml lapte
- un ou crud
- sare dupa gust
Mod de preparare
- Spalam bine cartofii si ii punem la fiert cu tot cu coaja intr-o oala cu apa in care am adaugat sare. Cartofii sunt gata in aproximativ 20-30 de minute.
- De asemenea, separat punem la fiert ouale in apa cu sare. Le vom lasa aproximativ 10 minute, pentru ca avem nevoie de ele tari, apoi le punem in apa rece sa se raceasca si sa se curete mai usor.
- Dupa ce s-au fiert cartofii, ii scoatem din apa, ii lasam sa se raceasca, apoi ii curatam de coaja si ii taiem rondele. Punem cartofi intr-un bol sau intr-o tava mai mare.
- Ouale le curatam cu grija de coaja si le taiem si pe ele rondele, ca pe cartofi.
- Intr-un vas punem laptele la fiert. Cand acesta incepe sa fiarba adagam jumatate din cantitatea de unt si faina. Se lasa la fiert aproximativ 25-30 de minute, apoi se adauga smantana.
- Compozitia rezultata o turnam peste cartofi si amestecam cu grija sa nu rupem rondelele de cartofi.
- Asezam jumatate din compozitie intr-un vas termorezistent pe care l-am uns cu putin unt.
- Nivelam compozitia, peste aceasta adaugam rondelele de ou, apoi restul compozitiei de cu cartofi.
- Deasupra compozitiei punem oul batut spuma si restul de unt.
- Compozitia o introducem la cuptor timp de 30-40 de minute la foc mediu pana cand acestia se rumenesc la suprafata.
- Pentru o savoare deosebita, in momentul introducerii la cuptor, puteti adauga deasupra cateva crengute de verdeata: rozmarin, busuioc, dupa preferinte, pe care le veti inlatura in momentul servirii.
- Se servesc calzi drept garnitura la diferite preparate din carne sau ca atare ca fel de baza.